d1

Лукин јазавац у представи „Давид и ја“: 10 година касније

ДАВИД И ЈА
Луке Пиљагића
По роману „Јазавац пред судом“, Петра Кочића

Сцена Академије 28
25.04.2018.

На десетогодишњицу прве изведбе представе „Давид и ја“, коју је Лука Пиљагић одиграо у галерији Театра 78 (Ђуро Салај АД) са живим јазавцем позајмљеним из зоолошког врта, заказано је извођење на Сцени Академије 28, у среду 25. априла са почетком у 20 часова.

d2

У питању је аутентична адаптација чувеног текста Петра Кочића „Јазавац пред судом“, у којој нам Пиљагић преноси вечиту причу „о подјармљености малог, обичног човјека“.  Околности у којима је живео Кочићев Давид Штрбац пре више од 100 година изгледа се по својој суштини ни мало не разликују од данашњих; “окови, од оних економских, робовских, реалних ограничења у којима живимо, до свих стега у нама самима” и данас нарушавају здрав разум, дух и интелект  сваког нормалног човека, правећи непремостив јаз између њега/нас и оних на власти, или како је то Ћирилов у критици ове представе рекао „главатог режима“.
Владајући изворним говором Кочићевог јунака, Лука Пиљагић на завидном нивоу интерпертира жестоког, природног и праведног Кочићевог јунака, оног који увек говори истину, како пред обичним јазавцем тако и пред судовима.

На суботичком фестивалу „Дадрас“ Пиљагић је за ову представу освојио награду Дадрас, као и награду за најбољу мушку улогу, сценски говор и костим.

Улазнице по цени од 500 дин. се могу купити на билетарници Академије 28

d3