Patrijarh-Pavle-plakat-Srbija

Патријарх Павле међу људима и нељудима

 

БИТИ ЧОВЕК

Патријарх Павле међу људима и нељудима

Патријарх Павле био је, и у сећању остао – један од најузорнијих наших савременика. Човек Неба на земљи, од којег се учило како духовно узрастати и како највише духовне вредности примењивати у овом материјалном свету. Кроз лик патријарха Павла пројектовало се и духовно биће српског народа, односно традиционалне вредности његовог (српског) народа, у којем је он стицао светост и којем је цео живот предано служио.
И зато прича о патријарху Павлу, истовремено, јесте и прича о српском народу. Отуда и оправданост представе о великом српском духовнику, који је у свету доживљаван, и поштован, као човек мира, духовне узвишености и моралне чистоте, чије речи су у сагласју са делом и животом његовим. Човек од којег се имало шта научити. Управо на тај начин патријарх Павле ће бити представљен у овој представи. Кроз уметнички израз биће изречена његова аутентична реч; предочиће се на који начин се он борио за мир и за ублажавање патњи страдалих у грађанском рату на подручју бивше Југославије, његова служба у Цркви и уопште у друштву, његов однос према човеку, поимање човекове улоге у овом свету, упућивање људи да свако понаособ спозна циљ и смисао свог живота, и, надасве, његов начин живота.

Patrijarh-Pavle-plakat-Srbija

Ова играно-документарна представа биће прожета управо оним речима патријарха Павла које најјасније оцртавају његов животни пут и пут на који је он упућивао људе којима је служио, којима је био духовни пастир. Поред тога, на уметнички начин, биће изречена његова сведочења о неким битним догађајима, која буде емоције и подстичу размишљање о времену и приликама кроз која је пролазио српски народ у нашој блиској прошлости. А све то, на моменте, биће проткано и духовитим одговорима патријарха Павла, у којима, такође, увек има нешто поучно. Јер, и то осликава његов лик. Лик човека који брижно стоји испред свога народа, а који се, и поред многих тешкоћа и великих искушења, радује животу. Намера ствараоца ове представе јесте да се створи особено, репрезентативно уметничко дело, које побуђује племенита осећања и
размишљања, али и која аутентично показује „душу“ српског народа и прилике кроз које је он до недавно пролазио.

Играју:

Александар Дунић
Милан Малбаша

Редитељ:

Милан Рус

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *