IMG_3647a

САН СМЕШНОГ ЧОВЕКА

 

САН СМЕШНОГ ЧОВЕКА

~ Направи свој лични затвор, украси га сопственим мислима и проведи живот у њему ~

Представа је инспирисана је истоименом приповетком Ф. М. Достојевског, чија је аналитичност и нарација послужила као база за анализу времена садашњег, у којем влада максимална ентропија и принуда. Полазећи од чињеница да живимо у систему који је сам по себи принуда по многим питањима, и који намеће велика ограничења и моделе условљавања који су организовани без наше сагласности, питамо се:
– Шта сада, када је простор за егзистенцију постао још уситњенији, конфузнији, немилосрднији, и нехуманији?
Шта се тачно очекује од нас?
Да ли смо способни и вољни за такву врсту условљености?

IMG_3576a

Као што се главни јунак приповетке, неутемељен у друштву и средини у којој обитава, измешта у другу димензију кроз сан, проналазећи објашњења за сву беду људског друштва, али и уточиште за своју изопштеност и духовну неприлагођеност, тако се и тројни лик у нашем делу, сепаратише и сналази у наметнутим околностима правећи ретроспективу сопственог макрокавеза, са свим његовим лавиринтима, покушавајући да се фокусира на план изградње свог личног, минималистичког света који је сурогат реалног живљења, али ипак једини могући живот.

IMG_3694

Разумевање и освајање слободе уметношћу малих корака, односно активирањем успаваних и условљених креативних потенцијала, ми градимо заправо други, мали затвор, у којем живимо по сопственим правилима и визијама, а под претњом модела- на страшном месту бити и постојати- како би (пре)живели.

IMG_3647a

Као што главни јунак заобилази и одбацује свој првобитни суицидни модел реактивноасти, тако и тројни лик наше представе заобилази и одбацује све замке савремене тоталитарне парадигме, грдећи нови свет унутар себе, који ће у коначном моменту изнутра смрвити затвор који му је наметнут.

Светлана Ђуровић- аутор пројекта/кореографија
Ана Обрадовић -играч
Јелена Цветковић-играч
Бранка Баретић – играч
Ида Игњатовић -костим
Јана Миленковић – фотографија/дизајн маркетниига

Музика: колаж различитих аутора

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *