50fad708-a30b-4fda-8321-21d3eaf87cbe

ДОКТОР ФИЛОСОФИЈЕ

 

ДОКТОР ФИЛОСОФИЈЕ

 

Живота Цвијовић је човек за кога би се могло рећи да „лепо снашао у животу“. Међутим, у својој „сналажљивости“ материјалне природе не уме да стане. Гоњен болесном амбицијом, кује план да од лењог и бахатог сина направи професора универзитета који ће оженити ћерку министра. Које су то последице претходних одлука које га пореметити у намери да оствари родбинску везу са министром саобраћаја? „Доктор философије“ је комедија ситуације која разоружава све слојеве менталитета чија су најјача оружја: болесне амбиције, грамзивост, бахатост, затупљеност…

50fad708-a30b-4fda-8321-21d3eaf87cbe
РЕЧ РЕДИТЕЉА

У времену када је „знање као моћ“ готово обесмишљено јер је његова превелика доступност, парадоксално, довела до масовног затупљења, факултетска диплома никад више није била само пука формалност погодна за полице и зидове породичног дома и хвалоспеве на родбинским скуповима, али и тржишна роба чија је једина сврха да попуни круту бирократску форму. Актуелност ове теме говори нам да је Бранислав Нушић, једно од највећих српских комедиографских имена, непогрешиво проникао у менталитет нашег народа још пре више од 80 година када је ово дело и писано. Од тада су се, изгледа, промениле само неке друштвене околности: осиромашење језика, занемареност образовања и истицање „сналажљивости“ и свеприсутан утицај друштвених мрежа на животе појединаца где су дипломе реквизит на инстаграм фотографијама уз понеки коментар „поносне тетке једног малог свршеног студента“.
Овим комадом сам, заједно са глумачким ансамблом, покушао да нађем одговор на питање шта је то у менталитету, како на локалном, тако и на глобалном плану, што не дозвољава људима да се поправљају, уче из грешака претходних генерација и усавршавају се у врлини, већ супротно, узрастају у манама, бахатости, болесним амбицијама, користи и бескрупулуозности која више чак није ни увијена у слојеве стида, већ својом транспарентношћу вређа, понижава, па на крају и изазива повод за исмевање као једини механизам одбране који чува менталну хигијену.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *