SLIKA ZA PLAKAT - SECAS ME SE

СЕЋАШ МЕ СЕ?

Субота, 28. септембар 2024. године у 20ч

СЕЋАШ МЕ СЕ?

премијера!

Артур, изненада, у 45. години живота показује симптоме Алцхајмерове болести. Као хирург, направио је професионалну грешку и губи посао. Његова ћерка Александра, врхунска спортисткиња, која је до сада била у сукобу са њим, одлучује да жртвује свој живот како би била уз свог оца и борила се против губитка памћења.

Напомена аутора и редитеља:
Већ више од 15 година мучи ме ова идеја: шта ако бисмо одједном изгубили све своје успомене, да ли бисмо изгубили и свој живот? Шта ако особа коју највише волимо на свету више не би знала ко смо ми, шта бисмо учинили? Увек сам стављао успомене и носталгију на пиједестал, сматрајући их суштинским делом мог живота. Живим за тренутак, али исто тако ценим успомене на лепе тренутке попут летњих одмора, првог дана у школи, првог пољупца, добијања возачке дозволе или чак првог одбијања. Међутим, неки људи полако губе све то. Губе способност да се сете, да се правилно обуку, да саставе једноставну реченицу… Желим да истакнем те људе који су погођени когнитивним болестима.

SLIKA ZA PLAKAT - SECAS ME SE

Мој приступ је прича о младој жени која ставља свој живот по страни како би се борила против заборава свог оца, посвећујући све своје снаге борби против нечега што не може променити. Можемо успорити дегенерацију, али се не можемо вратити уназад. То је као мач Дамоклов, који треба прихватити и научити живети с њим. Замислите некога ко хода улицом са огромним мачем изнад главе: приметили бисмо ту особу, помогли бисмо јој, разговарали бисмо с њом… То је оно кроз шта пролазе пацијенти са Алцхајмеровом болешћу, осим што је њихов „мач“ невидљив. Ова представа има за циљ да осветли тај „мач“.

Наравно, обрада ове приче је комична јер верујем да треба смејати се свему у животу, упркос његовим несавршеностима и драмама. „Сећаш ме се?“ жели бити поетски, аутентичан, дубок, нежан, смешан и испуњен надом. Уз љубав, можемо померити планине. Надам се да ће ова представа дирнути ваше срце и учинити га мекшим након што је погледате.

Аутор: Арнауд Хумберт / Превод: Калина Богојевић
Глумци : Симона Арсенијевић / Арнауд Хумберт

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *